Blog

Yoga en het bestrijden van stress

Met het delen van dit artikel hoop ik bewustzijn te creeren op het gebied van stress dat gerelateerd is aan ons werk. Met andere woorden: een aanbeveling doen voor alle werkgevers, dat yoga stress kan bestrijden op kantoor.

Wanneer je voor een stressvolle situatie staat, schiet je cortisol omhoog. Het sympathische zenuwstelsel wordt hierdoor gestimuleerd. Waardoor cortisol vrijkomt om je lichaam te vertellen dat je in gevaar bent. Ja, zelfs als het alleen je baas is die een opmerking maakt over de deadline, verhoogt dit meteen je bloeddruk en hartslag en geeft glucose af in het bloed. Zodat je de energie hebt om te 'vechten of vluchten' voor de stress. Oh, en nog iets? Hoge cortisolspiegels kunnen de eetlust verhogen. Over het algemeen neemt het hormoon af nadat het je geholpen heeft met de stress. Maar bij sommige mensen blijven de niveaus hoog. Niet-gecontroleerd, chronisch verhoogd cortisol kan andere hormonen gaan beïnvloeden en schade aanrichten aan je metabolisme. Niet zo ideaal.

Bedrijfsyoga
Yoga en stress bestrijden op kantoor? Rol je yogamat uit om je parasympathische zenuwstelsel te stimuleren. Zo wordt je hartslag trager en je geest weer helder. Naast het uitdagen en strekken van je spieren, kan yoga stresshormonen, waaronder cortisol en adrenaline, verminderen en GABA (gamma-amino-boterzuur) dat de hersenen kalmeert stimuleren.
Bron: Women's Health - Lauren Williamson -05/07/2019 https://www.womenshealthmag.com/nl/gezondheid/a28301116/oefeningen-hormonen-balans/

Rust en herstel
Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig be├»nvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Het heeft hiermee een tegengestelde functie aan het andere deel van het autonome zenuwstelsel, het orthosympathische zenuwstelsel.
Bron: Wikipedia
Yoga en stress verminderen

Yoga en stress bestrijden... Dat kan: Wij adviseren u om bedrijfsyoga op te nemen in het vitaliteitsprogramma. Op korte, middellang en lange termijn biedt yoga voor uw werknemers een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid. Een enorm pluspunt voor zowel uw onderneming als voor de medewerkers. https://www.yogapassion.nl/bedrijfsyoga/
Yoga en Stress