Yoga

Yoga Passion

Er is geen eenduidige definitie van yoga. Dat komt omdat het uniek is, voor iedereen is het weer iets anders. Hoe mooi is dat, want hierdoor is het toegankelijk voor iedereen. Je hoeft niet een bepaald resultaat te behalen en dat zorgt voor ontspanning. Het gaat er niet om hoe ver je komt of hoe lenig je bent, want je hoeft er helemaal niet lenig voor te zijn. 

Waarom yoga?
De yogalessen bevatten, mindfulness oefeningen,
ademhalingstechnieken (pranayama breathing) en het beoefenen van de traditionele yogahoudingen (asanas).

Door de uitvoering van deze fysieke oefeningen wordt je lichaam sterker en leniger. Daarnaast ga je na enige tijd ervaren dat er verbinding is met je fysieke en mentale gezondheid. Iedereen heeft hierin zijn eigen proces, er staat ook geen bepaalde tijd voor, de uitdaging is om zonder verwachtingen en oordelen dit pad te bewandelen.

Stress en ontspanning

Ben je vaak aan het piekeren? Vind je het lastig om te ontspannen?
Je herkent het vast wel, je gedachten gaan met je aan de haal en het maalt maar door in je drukke hoofd. Stress is dé hoofdoorzaak van overspannenheid en een burn-out. 

Om onze dromen en verlangens werkelijkheid te maken eist de wet van de natuur dat lichaam, geest en ziel verenigd zijn in gedachte, woord en daad. Voor veel mensen is yoga daarom meer dan het beoefenen van de fysieke yogahoudingen. Het gaat over het ontwikkelen van bewustzijn over jezelf, andere mensen, de natuur & dieren en de kosmos.  Dit is een continue proces van zelfreflectie, keuzes maken vanuit liefde en bewust met de dingen omgaan.

"Wat je voor jezelf wilt, geef dat een ander"

Bij een regelmatige beoefening van yoga merk je dat je jezelf na de les beter kan focussen, concentreren, ontspannen. Veel mensen voelen zich na een yogales energieker. Je leert jouw lichaam beter kennen, bijvoorbeeld door de ademhaling te observeren.

Welke vorm van yoga past het beste bij jou?

Vaak vragen mensen ‘wat is het verschil tussen alle yogavormen?’ 

Zoals mensen verschillend zijn, zo kan yoga ook in verschillende vormen worden beoefend. Voor de één werkt bijvoorbeeld een hele fysieke vorm van yoga goed, voor de ander is een meer contemplatieve yoga beter geschikt. Je kan om verschillende redenen kiezen voor een bepaalde vorm van yoga. Het is daarom altijd goed om diverse vormen van yoga uit te proberen om zo die vorm te kunnen kiezen.

Yoga Passion

In 2015 heb ik 6 weken yoga gevolgd bij Inge Garenfeld, het was elke keer weer lekker ontspannen na een lange werkdag. Inge legde alles duidelijk uit en paste het tempo aan aan het niveau (beginner in mijn geval). Ook vond ik de individuele tips erg handig, net als de aanwijzingen voor eenvoudige schouder en nekoefeningen buiten de yoga-les. Groetjes, Arjen

Arjen Zonneveld - Linux Administrator - SIDN