Yoga

Onze definitie van yoga

Yoga is meer dan het doen van Asana’s (houdingen) en ademhalingsoefeningen. Yoga is afkomstig uit het oude India en is al 5000 jaar oud. Het is gebaseerd op o.a. de Hindoeïstische filosofie er valt heel veel over te leren en lezen. Na een bepaalde tijd kan je zeggen dat je veel bewuster van jouw eigen lichaam bent geworden. Het gaat erom dat je contact leert maken met jouw lichaam en geest en daarin een balans gaat vinden.

“Het maakt niet uit hoe lang je yoga doet, elke dag neemt zelfbewustzijn toe”

Ontspanning

Waarom yoga?

Jouw lichaam wordt soepeler, gezonder en sterker en de kwaliteit van je concentratie verbetert aanzienlijk.  Het afzonderen is belangrijk, omdat je in een yogatraining probeert tot zelfrealisatie te komen.

Stress en ontspanning

Ben je vaak aan het piekeren? Vind je het lastig om te ontspannen?
Je herkent het vast wel, je gedachten gaan met je aan de haal en het maalt maar door in je drukke hoofd. Stress is dé hoofdoorzaak van overspannenheid en een burn-out. Yoga Passion schreef een artikel over ontspannen voor Fitness for Business. Meer lezen?

Met andere woorden, je lichaam en geest hebben het nodig te ontspannen. Maar, hoe doe je dat? Met yoga!

Bij een regelmatige beoefening van yoga merk je dat je jezelf na de les beter kan ontspannen en je de dag erna energieker voelt. Je leert jouw lichaam beter kennen en daarnaast komen lichaam en geest meer in balans. Tijdens de les leer je jezelf focussen op je ademhaling, op de lichaamsdelen die je rekt en strekt en op de snelheid van bewegingen. Na enige tijd merk je dat dit steeds makkelijker gaat. De volgende stap is ademhaling en bewegingen combineren.

Welke vorm van yoga past het beste bij jou?

Vaak vragen mensen ‘wat is het verschil tussen alle yogavormen?’ Dit is een hele goeie vraag maar er is echter geen eenduidig antwoord op te geven.

Zoals mensen verschillend zijn, zo kan yoga ook in verschillende vormen worden beoefend. Voor de één werkt bijvoorbeeld een hele fysieke vorm van yoga goed, voor de ander is een meer contemplatieve yoga beter geschikt. Je kan om verschillende redenen kiezen voor een bepaalde vorm van yoga. Het is daarom altijd goed om diverse vormen van yoga uit te proberen om zo die vorm te kunnen kiezen.

Inge Garenfeld

In 2015 heb ik 6 weken yoga gevolgd bij Inge Garenfeld, het was elke keer weer lekker ontspannen na een lange werkdag. Inge legde alles duidelijk uit en paste het tempo aan aan het niveau (beginner in mijn geval). Ook vond ik de individuele tips erg handig, net als de aanwijzingen voor eenvoudige schouder en nekoefeningen buiten de yoga-les. Groetjes, Arjen

Arjen Zonneveld - Linux Administrator - SIDN